Bright O. Richards

Bright O. Richards

Bright O. Richards is acteur en schrijver. Hij vluchtte in 1993 uit de burgeroorlog in Liberia naar Nederland. Richards ging met een beurs van het UAF naar de toneelschool in Arnhem. Hij speelde daarna in diverse producties en gezelschappen, waaronder het Ro Theater. In 2017 ontving Bright met New Dutch Connections de prestigieuze Gieskes-Strijbis Podiumprijs, omdat hij “als eigenzinnig theatermaker bruggen bouwt tussen mensen die elkaar nog niet kennen”.

In zijn bekroonde theaterstuk As I Left My Father’s House (2009) vertelt Richards zijn waargebeurde vluchtverhaal afgewisseld met het relaas van een joodse onderduiker en dat van een islamitische vluchteling. Met zijn organisatie New Dutch Connections wil Richards oude en nieuwe Nederlanders met elkaar verbinden.

Bright is oprichter van New Dutch Connections: een stichting die o.a. theater inzet voor de empowerment van jonge nieuwkomers, onder andere met speciale ToekomstAcademies in het hele land. In 2018 maakte Bright bij Theater Utrecht in co-productie met New Dutch Connections The Bright Side of Life. De komst van meer dan zestigduizend vluchtelingen naar Nederland en de bijkomende uitdaging voor zowel deze mensen als de Nederlandse samenleving, inspireerde hem tot het maken van deze voorstelling.