The Bright Side of Life door Nederlands Dagblad ★★★★

Nederlands Dagblad ★★★★ - Donderdag 05 april 2018

“The Bright Side of Life is een mooie voorstelling van een getalenteerde theatermaker vol muzikaliteit en bijzondere verhalen”

door Margit Melse

Jij wilt dood voor rotte vis?! Een kalasjnikov is op Bright gericht. In deze staakt-het-vuren is hij op weg gegaan om eten te vinden voor zijn familie en zijn zieke zusje. Nu wordt hij met zijn zak vis aangehouden bij een militair checkpoint. Dan komt een voorbijganger langs. Hey, dat is Johnny van de tv, herken je hem niet? Dit is een van de vele verhalen van Bright Richards in zijn nieuwe voorstelling The Bright Side of Life, die hij samen met Theater Utrecht maakte. Tijdens de burgeroorlog ontvluchtte de voormalige tv-ster Liberia en kwam in Nederland aan. Toen hij zijn verblijfsvergunning kreeg, is ging hij studeren aan de toneelacademie en richtte hij New Dutch Connections op. Deze stichting heeft als doel jonge statushouders te verbinden aan coaches en het bedrijfsleven.

In de indringende voorstelling vertelt Bright op humoristische wijze over zijn leven. Tragische gebeurtenissen van tijdens de burgeroorlog wisselt hij af met herinneringen aan zijn Liberiaanse dorp en zijn eerste stappen op Nederlandse bodem. Hoewel het allemaal draait om hem en zijn leven, raak je niet verveeld. Bright is een rasverteller die je met een grote glimlach speels meevoert door zijn verhalen. Zo zingt hij het Nederlandstalig lied Over de muur van het Klein Orkest dat hij bij zijn toneelaudities ten gehore bracht.

Eerst moet je lachen om de absurditeit ervan; deze Liberiaanse man zingt over onze geschiedenis. Tot je je realiseert dat dit het universele verhaal is van mensen die elkaar kwijtraken door oorlog. Bright wordt ondersteund door de muzikale Oleg Fateev die weet te raken met zijn opzwepende accordeonmuziek. Nederlandse mentaliteit Aangrijpend is ook Brights verhaal over een 14-jarige Liberiaan die met zijn geweer rondzwaait en roept dat zijn geweer bloed wil proeven.

Zo’n verhaal komt dichtbij als je het hoort uit de mond van iemand die dit zelf heeft meegemaakt. Het kan ervoor zorgen dat je afstand wilt nemen, maar Bright houdt je erbij. Het gaat ook over jou. Hij confronteert het publiek met de Nederlandse mentaliteit als hij vertelt over zijn pogingen om in contact te komen met de Nederlanders. Pas toen hij op klompen rondkloste, begonnen er Nederlanders tegen ëdie gekke negerí te praten. In het nagesprek stelt Bright je heel direct de vraag wat jouw bijdrage is. Zijn verhaal is bijzonder, maar naast hem zijn er vele anderen die met hun eigen dromen en talenten gevlucht zijn uit een rampgebied en nu een nieuw leven op willen bouwen. Hoe ga jij hen op weg helpen?

The Bright Side of Life is een mooie voorstelling van een getalenteerde theatermaker vol muzikaliteit en bijzondere verhalen. Wil je deze indringende voorstelling zien? Wees er snel bij!

Bron: https://www.nd.nl/nieuws/films-en-theater/een-liberiaan-in-de-nederlandse-klei.2981947.lynkx