Blasted

van Sarah Kane

Blasted, gespeeld door Peter Blok, Benja Bruijning en Eline ten Camp, was inktzwart en bikkelhard, maar tegelijkertijd ook poëtisch, puur en ontroerend.

Een cynische tabloidjournalist (Peter Blok) en een naïef jong meisje (Eline ten Camp) zien elkaar voor het eerst sinds een lange tijd terug. Terwijl hun weerzien ontspoort in een nachtmerrie, verandert de wereld buiten hun hotelkamer in een oorlogsgebied. Op zoek naar liefde en verlossing ontdekken ze de flinterdunne scheidslijn tussen menselijkheid en barbarij. Wat blijft er over van onze beschaving als er oorlog uitbreekt?

De pers over Blasted
NRC (****): “Delpeuts regie keert af van van het extreem harde en zoekt in de dialogen een raadselachtige poëzie…”
De Volkskrant (****): “Peter Blok overtuigt als hatelijke roddeljournalist” “Alles klopt aan de voorstelling (…) Van het ingenieus in elkaar donderende decor en het schizofrene geluidsontwerp tot de indrukwekkende choreografie van het geweld.”

Thibaud Delpeut over Blasted
“Weinig hedendaagse toneelstukken hebben het vermogen ons zo hard en diep te raken als Blasted. De personages in dit stuk doen heftige pogingen om tot liefde te komen, de ultieme boodschap waar het Kane in al haar stukken om te doen was. Tegelijkertijd confronteert het stuk de toeschouwer met zijn houding tegenover geweld, in de politieke realiteit en in entertainment.

Ik denk dat voor theater een belangrijke functie is weggelegd als een soort intellectueel spookhuis. Blasted schetst een afgrond waarin je kunt turen, waarna je een stap terug doet en zegt: daar gaan we niet heen. Met Blasted creëerde Sarah Kane een deeltjesversneller met hoop en liefde als primaire elementen.”

Blasted werd in 2010 geproduceerd door Toneelschuur Producties.

Team
Credits

Tekst: Sarah Kane
Regie, vertaling en muziek: Thibaud Delpeut

Dramaturgie: Joris van der Meer
Scenografie & scènefotografie: Roel van Berckelaer
Kostuums: Wojciech Dziedzic
Lichtontwerp: Casper Leemhuis
Geluidsontwerp: Pim van den Heuvel
Fotografie: Bart Koetsier
Campagnevormgeving: Ralph Booms