Floor Houwink ten Cate

Floor Houwink ten Cate

Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate (1987) maakt urgente voorstellingen op het snijvlak van opera, performance en fysiek theater. Ze viert het ongemak en de pijn van het leven door grote morele dilemma’s terug te brengen tot de menselijke maat en door onderbelichte problemen op te blazen tot operateske proporties. Haar werk is zwaar en licht, humoristisch en bloedernstig, dystopisch en hoopvol tegelijkertijd.

Ze behaalde haar bachelor aan de Nederlandse Filmacademie en studeerde daarna cum laude af aan de Universiteit Utrecht met een master in Theatre Studies. In 2017 won ze met het muziektheatercollectief Nineties Productions de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs voor Untitled (2017). Haar eigen regiedebuut was de succesvolle electro-opera Merkel (Nineties Productions & Orkater, 2019). Hierna maakte ze onder de vleugels van Frascati Producties Het standaard leven van een standaard vrouw (2020) en de bejubelde voorstellingen One Man Show (2021) en Sea of Silence (2022). In 2022 werd ze geselecteerd voor het Holland Festival waarvoor ze in samenwerking met Katie Mitchell de klimaatneutrale opera A Play for the Living in a Time of Extinction maakte. Daarnaast deed ze de eindregie van PERMANENT DESTRUCTION’s The HM Concert (2019) en Pain Against Fear (2020).

In het najaar van 2022 co-regisseerde ze met Naomi Velissariou Atropa, een tragedie op techno en trap (Theater Utrecht, Toneelhuis & Orkater) en wordt ze vaste maker bij Theater Utrecht.