Inleidingen Forum van de Regisseurs op NFF

dinsdag 19 september 2017

Met het Forum van de Regisseurs biedt het NFF een podium aan filmmakers met een nadrukkelijk stemgeluid, een geheel eigen visie en die artistieke risico’s nemen. Voor de verdiepende programma’s rond de filmvertoningen werkt het NFF samen met Theater Utrecht. De inleidingen worden verzorgd door onze regisseurs Thibaud Delpeut, Davy Pieters en Casper Vandeputte. Jan Pieter Ekker en Dana Linssen verzorgen samen de uitgebreide Q&A’s na afloop van de filmvertoningen. 21 t/m 28 sept 2017.

Voor de derde editie van het Forum van de Regisseurs zijn negen recente, grensverleggende en ambitieuze Nederlandse producties geselecteerd door (film)journalisten en curatoren Jan Pieter Ekker (Parool) en Dana Linssen (NRC, De Filmkrant). Aan het programma is een juryprijs verbonden: de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs.

Rode draad in het programma is het (verder) vervagen van de scheidslijnen tussen fictie en documentaire. Maar er worden meer grenzen geslecht. Zo is er met Passage van Jascha de Wilde en Ben Hendriks dit jaar voor het eerst ook een installatie in de competitie opgenomen: “De spannendste films van het afgelopen jaar onttrekken zich aan elke definitie”, aldus samenstellers Ekker en Linssen. “Er zitten films bij van beeldend kunstenaars, films die met verschillende media en genres werken, die vragen stellen over digitale media en de toeschouwers aanspreken op hun kijkgedrag. We verheugen ons erg op de nagesprekken hierover met alle regisseurs. Ze hebben allemaal innovatieve vormen gekozen om hun verhalen te vertellen.”

Een jury bestaande uit de regisseurs Mijke de Jong, Morgan Knibbe en Gust Van den Berghe bepaalt welke van de negen filmmakers de VEVAM Fonds Prijs ontvangt. De prijs bestaat uit 5.000 euro en de penning van het Forum van de Regisseurs, ontworpen door het Utrechtse atelier SUS goudsmeden. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 28 september in het Louis Hartlooper Complex.

Meer info >>>