Op Woensdag: Nieuw Talent Bekend!

vrijdag 24 november 2023

Op Woensdag #8 op 6 december staat in het teken van nieuw en/of aanstormend onafhankelijk talent in Utrecht! n De Paardenkathedraal tonen drie makers hun werk in korte en langere presentaties. De makers zijn op zoek naar nieuw publiek én input voor hun werk. Naast de voorstellingen zullen we dus ook met elkaar in gesprek gaan over de maakprocessen en ontwikkeling ervan.

Lars Koning (hij/hem) studeerde in 2020 af aan HKU Writing for Performance en is zich nadien gaan richten op performancekunst in brede zin: theater, poëzie, spoken word. In zijn teksten vindt hij vaak een middenweg tussen deze genres. Hij schrijft veel over zijn worsteling met liefde in de queer scene; de personages in zijn gedichten hunkeren naar intimiteit en ze verlangen terug naar de baarmoeder (we verlangen allemaal terug naar de baarmoeder), maar in de zoektocht naar deze ultieme veiligheid raken zij verstrikt in gedachten, woorden, termen en maatschappelijke constructies, waardoor samensmelting met een ander bijna onmogelijk is. Waar je naar kijkt is een proberende persoon die valt, struikelt en vastloopt in taal, met de hoop los te breken.

Emile en Jiska studeerden in 2022 af aan de acteursopleiding van de HKU, sindsdien waren ze te zien bij o.a. Raymi Sambo maakt, Theater Artemis, Het NUT. Naast het feit dat ze vrienden en huisgenoten zijn hebben ze allebei een passie voor beeldend theater, daarom zijn ze bij elkaar gekomen om samen een voorstelling te maken. In deze voorstelling willen ze de schoonheid laten zien in iets wat vies is. Daarom werken ze met modder. Modder is iets afstotelijks en aards. Ze proberen het lelijke en smerige te omarmen, en daarmee misschien ook zichzelf.

Tim Schouten presenteert zijn interactieve voorstelling ‘Zie de mens”. In de voorstelling onderzoekt Tim samen met het publiek of het mogelijk is om (tegen alle polarisatie in) de mens te zien in iedereen. Dit begint eenvoudig: bij ouders, grootouders en buren, maar hoe zit dit bij iemand die je helemaal niet kent? De dakloze waar je altijd met enig ongemak omheen loopt? Degene met wie je ruzie hebt? Poetin? Netanyahu? Hamas?  Gewapend met adviezen van kinderen onderzoekt Tim of het mogelijk is om van iedereen op de wereld te houden!