Anne Breure nieuwe creatief directeur Theater Utrecht

vrijdag 14 oktober 2022

Theater Utrecht heeft met overtuiging en vertrouwen Anne Breure benoemd als creatief directeur. Vanaf 10 november zal zij leiding geven aan het stadsgezelschap.

Monique Mourits, voorzitter van de Raad van Toezicht: “Met Anne kiezen we voor een visionair en een groot talent in wie veel vertrouwen is. Haar opvattingen over de rol en positie van een stadsgezelschap zijn inspirerend en opwindend. Anne zal samen met het hele team van Theater Utrecht de koers en de identiteit van het gezelschap verder aanscherpen. In haar leidinggevende visie staan gezamenlijke verantwoordelijkheid, impact en relevantie en daadwerkelijke verbinding centraal. Deze kernwoorden vormen meteen ook de leidraad voor de rol die het gezelschap wil spelen in het brede cultureel-maatschappelijke veld: koersvast én in verbinding.”

Anne Breure: “Ik kijk er enorm naar uit om met de makers en het team aan de slag te gaan, om te bouwen aan een inclusief gezelschap dat diep lokaal geworteld is en internationaal sterk verbonden. Theater Utrecht heeft de kans gecreëerd om oprecht, volwaardig en radicaal opnieuw uit te vinden wat een stadsgezelschap in deze tijd kan en moet zijn. Het is een groot voorrecht om aan een antwoord hierop met deze mensen te mogen gaan werken. Deze tijd vraagt om nieuwe radicale voorstellen; dat doen Casper Vanderputte, Naomi Velissariou, Floor Houwink Ten Cate al met hun werk en dat trekken we nu door naar de gehele organisatie. Met de Paardenkathedraal als thuishaven, met Innovation:Lab als onderzoekslaboratorium en met DOX, de Stadsschouwburg Utrecht en vele andere Utrechtse, Nederlandse en internationale bondgenoten zetten we de kunst centraal en gaan continue op zoek naar de werking waarmee we de impact van die kunst zo groot mogelijk kunnen maken.”

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht. Onze makers brengen geëngageerd, hoogwaardig cutting edge theater. We houden de ogen wijd open naar de wereld en putten daarbij uit allerlei bronnen: van eeuwenoud tot hagelnieuw, van proza en film tot poëzie. Daarbij experimenteren we met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties.

Anne Breure (1988) is in 2011 afgestudeerd aan de Academie voor Dans en Theater als maker en performer. Tijdens haar studietijd werd ze tevens politiek actief en was onder meer voorzitter van de Jonge Democraten Amsterdam. Ze werkte nadien in Brussel in het Europees Parlement en daarna voor een transatlantische denktank. Ze behaalde vervolgens haar MA Art and Politics aan Goldsmiths University in London, waar ze tevens de multidisciplinaire galerie Flat34 opzette. In 2014 werd ze directeur van Veem Huis voor Performance in Amsterdam. Ze initieerde in die tijd de Fair Practice Code en transformeerde het theater in 2017 na de subsidie uitslagen op basis van de Fair Practice Code naar het ‘100 dagen huis’. Ze is sinds 2020 onafhankelijk strategisch adviseur en werkt zowel voor fondsen als kunstinstellingen, gezelschappen en nieuwe initiatieven. Ze treedt daarnaast regelmatig op als spreker in binnen- en buitenland en geeft gastlessen op uiteenlopende kunstvakopleidingen. Ze bekleedt verschillende bestuursfuncties in de sector en is sinds juni 2022 samen met Jeroen Bartelse (directeur TivoliVredenburg) voorzitter van Kunsten’92, de belangenorganisatie van de culturele en creatieve sector.