Helen Kamperveen wint de Colombina 2022

zondag 11 september 2022

De Colombina is een toneelprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de actrice die naar het oordeel van de Nederlandse Toneeljury de meest indrukwekkendste vrouwelijke bijdragende rol heeft vertolkt. Helen Kamperveen won de Colombina voor haar rol in onze productie What is Love (regie Casper Vandeputte)!

De Nederlandse Toneeljury schrijft in haar juryrapport: “Trefzeker en ontroerend vertolkt Helen Kamperveen in What is Love de pijn van wat liefde en het gebrek daaraan is. Ze brengt haar teksten zonder poespas en gaat het dansante van de voorstelling met lef en verve aan. Uit alles in deze vertolking spreekt passie en loepzuiver vakmanschap, waarmee ze de voorstelling optilt en ook haar medespelers op sleeptouw neemt."

“Helen Kamperveen speelt in What is Love een prachtige rol. Trefzeker en ontroerend vertolkt ze de pijn van wat liefde is en vooral wat gebrek aan zelfliefde kan betekenen. Ze brengt haar teksten zonder poespas, maar gaat de fysicaliteit en het dansante van de voorstelling met lef en verve aan. Tegelijkertijd weet ze in haar rol als weduwe gedoseerd, subtiel, genuanceerd en met een ontwapenende eerlijkheid het verdriet om het gebrek aan liefde te vertolken.  

Helen Kamperveen heeft een indrukwekkende carrière, die inmiddels meer dan vier decennia omspant, in Nederland en in Suriname. Zij geeft verdieping aan elke karakterrol, zonder zichzelf als vrouw van kleur te verloochenen. Kamperveen houdt zich in What is Love virtuoos staande.   Uit alles in deze vertolking spreekt passie en loepzuiver vakmanschap, waarmee ze de voorstelling optilt en ook haar medespelers op sleeptouw neemt. Ze kan met recht een ‘grande dame’ genoemd worden van het Nederlandse theaterlandschap en is nog altijd een inspiratie voor velen. Met deze vertolking laat ze opnieuw zien dat die status volkomen terecht is.”