Thibaud Delpeut verlaat na acht jaar Theater Utrecht

dinsdag 14 december 2021

Artistiek directeur en regisseur Thibaud Delpeut stopt na ruim acht jaar bij Theater Utrecht. Dat maken de Raad van Toezicht en de bestuurder van Theater Utrecht vandaag bekend. Delpeut is trots op wat hij samen met het Utrechtse gezelschap heeft bereikt. Na de intensieve jaren waarin hij Theater Utrecht als artistiek directeur heeft opgebouwd tot het gezelschap dat het nu is, wil hij graag meer ruimte voor zijn eigen artistieke ontwikkeling.

Delpeut kijkt trots terug op de afgelopen jaren. “In 2013 heb ik als kunstenaar de verantwoordelijkheid op me genomen om uit de doorstart van De Utrechtse Spelen een nieuw gezelschap op te bouwen. Dat heb ik gedaan omdat ik vind dat je als kunstenaar ook verantwoordelijkheid moet willen dragen voor het veld waarin je opereert. Dat gezelschap is Theater Utrecht geworden. Ik heb de afgelopen acht jaar al mijn energie en aandacht gegeven om een huis te creëren waar niet alleen makers en acteurs maar iedereen die bij een gezelschap betrokken is, de kans krijgt om hun expertises uit te bouwen en om ontwikkeling en innovatie te omarmen. Ik ben erg trots op deze groep mensen, en op wat we hebben gedaan en gemaakt de afgelopen jaren. Om nu ook mijn eigen artistieke vernieuwing weer aan te kunnen gaan heb ik het moeilijke besluit moeten nemen om Theater Utrecht te verlaten. Ik heb veel aan het gezelschap gegeven en het heeft mij heel veel geschonken. Ik neem afscheid met een groot gevoel van dankbaarheid” aldus Thibaud Delpeut.

Ook voorzitter van de Raad van Toezicht Monique Mourits kijkt met grote tevredenheid terug op het directeurschap van Delpeut en de wijze waarop hij de artistieke koers van Theater Utrecht de afgelopen jaren heeft uitgezet. “Natuurlijk zullen we Thibaud gaan missen, maar hij laat het gezelschap sterk achter. Daarbij kunnen we terugkijken op vele bijzondere voorstellingen waardoor Theater Utrecht een stevige plek heeft verworven in het Nederlandse theater. Door Thibaud zijn steeds weer urgente maatschappelijke onderwerpen over het voetlicht gebracht. Daarbij heeft hij ook steeds oog gehad voor de ontwikkeling van het vak zelf en heeft hij gezorgd voor een discipline-overstijgende werkpraktijk. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het nieuwe innovatielab dat is gestart waar de komende tijd de eerste experiences tot stand komen. Delpeut laat een krachtig, bevlogen artistiek programma achter dat gedragen wordt door het hele team en waar het gezelschap de komende jaren mee kan voortbouwen, met een nieuwe artistieke leiding en makers.

Delpeut won voor zijn voorstelling Een soort Hades in 2016 de Regieprijs en hij maakte bijzondere werken als Caligula, Thuislozen, Platonov en Koliek. Nu legt hij de laatste hand aan een hele nieuwe versie van De Kleine Zeemeermin, zijn eerste familievoorstelling die 24 december in première gaat in Stadsschouwburg Utrecht en dan op tournee gaat tot en met februari 2022.

Algemeen directeur Anne Marie Hoogland is Thibaud dankbaar voor de poëtische en rauwe theaterwerken die hij heeft gecreëerd; ontregelende voorstellingen die identiteitsbepalend zijn voor het Utrechtse theatergezelschap. De Kunstenplanperiode ‘21-‘24 zal Theater Utrecht voortzetten met de vaste makers van Theater Utrecht, Naomi Velissariou en Casper Vandeputte en uiteraard in samenwerking met partner DOX.

Thibaud Delpeut zal zijn werkzaamheden met ingang van 1 april 2022 neerleggen. Tot die tijd houdt hij zich bezig met de afronding van de lopende projecten. Een procedure voor het vinden van een opvolger wordt spoedig gestart.

(foto: Jenneke Boeijink)