Beeldbepalers | 24 sept in De Balie Amsterdam

maandag 14 september 2015

De Balie presenteert in samenwerking met het Mondriaan Fonds de serie Beeldbepalers. Binnen deze serie krijgen vooraanstaande Nederlandse kunstenaars een avond lang de gelegenheid om De Balie als laboratorium te gebruiken. In samenwerking met anderen presenteren zij nieuw werk of zetten hun bestaande werk in een ander daglicht. Te gast deze editie: kunstschilder Ronald Ophuis. Hij nodigt Thibaud Delpeut zijn werk en inspiratie te ensceneren.

Jan Dibbets, Marlene Dumas en Joep van Lieshout gingen hen de afgelopen tijd al voor. De Balie en het Mondriaan Fonds zien deze avonden als belangrijke momenten in onze tijd. De Nederlandse voorhoeders in de kunsten, en daarmee dus ook de maatgevers binnen onze samenleving, komen uit hun ateliers en delen in aanwezigheid van een publiek hun gedachten over hun werk en deze tijd.

Ditmaal is het de beurt aan kunstenaar Ronald Ophuis. Zijn schilderijen met vaak heftige taferelen van pijn en lijden tonen ons het gedrag van de moderne mens onder extreme omstandigheden. Zijn werk confronteert ons met onze beladen relatie met geweld.

Op uitnodiging van Ronald Ophuis zal Thibaud Delpeut werk en inspiratie (Harald Pinter, Jean Amery e.a.) van de kunstschilder ensceneren. Met een bijdrage van singer-songwriter Arend B. Blauw.

Ook zullen onder anderen Ernst van Alphen – professor Literatuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden – Caroline Nevejan – onderzoeker, verbonden aan de TU Delft, ontwerper en schrijver van het boek Witnessing You, on Truth and Trust in a Networked World – en Natasja Kensmil, beeldend kunstenaar/schilder, spreken over hun eigen werk in relatie tot het werk van Ronald Ophuis.

Lees meer