Casper en Vincent winnen Toneelschrijfprijs 2020 met Immens

donderdag 10 september 2020

Casper Vandeputte en Vincent van der Valk hebben de Toneelschrijfprijs 2020 gewonnen met de tekst van Immens! De voorstelling over Nietzsche, die ze in 2019 bij ons maakten, was afgelopen maand als succesherneming opnieuw in de theaters te zien.

“Met deze originele en zeer krachtige compositie is het de schrijvers gelukt het doorwrochte en hermetische gedachtegoed van Friedrich Nietzsche te bewerken tot een actueel, diepgravend, geestig, en persoonlijk stuk dat geloofwaardig balanceert op de grenzen van de waanzin. Dit moet een monnikenwerk geweest zijn. Des te meer waardeert de jury de levenslust, de vitaliteit en actualiteit die van dit werk afspat. Dat we het werk in al zijn wroetende intelligentie nergens als uitleggerig of belerend ervaren, is een grote verdienste en ligt mee besloten in het feit dat Fritz, de centrale figuur, in zijn zwartgalligheid, niet alleen de wereld maar vooral ook zichzelf steeds humorvol op de hak neemt. In Immens worden intellectuele hoogstandjes steeds getoetst aan de menselijke maat. Dit levert humor, relativering en een meer dan onderhoudend theaterwerk op”, aldus de jury van de Toneelschrijfprijs.

De Toneelschrijfprijs 2020 werd op 10 september online aan Casper en Vincent uitgereikt tijdens het Vlaamse Theaterfestival in Brussel. De prijs bedraagt 10.000 euro en is bedoeld om het schrijverschap van de twee toneelschrijvers verder te ontwikkelen.