Transcendance

een duet tussen dans en AI

Kunstmatige intelligentie houdt de samenleving een spiegel voor en het is door middel van kunst dat we proberen levensvragen te beantwoorden zoals: want betekent het om een kunstenaar te zijn? Wat betekent het om mens te zijn? Wat is identiteit?

Bij het Innovation:Lab proberen we antwoorden op deze vragen te geven. In het project 'Transcendance' verkennen Ruben Chi en Bob Sizoo in samenwerking met het Innovation:Lab nieuwe manieren van communicatie tussen mens en machine door middel van dans en het verbeelden van dit dialoog.

Bob Sizoo: “Transcendance startte als de creatie van een short film en is dit jaar verder ontwikkeld. Begin september zijn wij begonnen aan een traject bij het Innovation:Lab van theater Utrecht waarin wij ons konden focussen op de technische en morele aspecten van dans in een wereld waarin technologie en AI en steeds prominentere rol aannemen.

Ruben: “De dans wordt in dit prototype uitgedrukt door meerdere entiteiten, een A-Life systeem heeft de bewegingen van mij aangeleerd en bouwt daar nu zelf op verder. Er ontstaat een conversatie tussen de menselijke danser en de danser die het menselijke aspect overstijgt en dus niet meer gebonden is aan zijn vorm en restricties.”

In het onderzoekstraject van Ruben Chi en Bob Sizoo binnen het Innovation:Lab onderzochten Bob en Ruben de dans van de toekomst. Op 15, 17 en 18 december presenteren zij, in samenwerking met Studio Vrij en Nikzad Arabshahi een prototype door middel van een immersieve VR-experience.

Let op: deze presentatie vindt plaats bij Innovation:Lab op Hoefijzerstraat 10, om de hoek van ons huistheater De Paardenkathedraal.

Credits

Concept: Ruben Chi and Bob Sizoo
Choreograaf/Performer: Ruben Chi
Multidisciplinaire artiest: Bob Sizoo
Creative Technologist/ AI development: Nikzad Arabshahi
VR development: STUDIO VRIJ
Componist: Yanay Bonomo
Creative technologist/ Tens suit: Adriaan Wormgoor