Battlefield of Dreams

2 apr
Utrecht 20:00 - 21:30
Tickets
3 apr
Utrecht 20:00 - 21:30
Tickets

dilemma’s rondom voortplanting

Battlefield of Dreams is een nieuwe productie van Floor Houwink ten Cate en gaat over een van de grootste existentiële vragen van onze tijd: to reproduce or not to reproduce? De voorstelling gaat in het voorjaar van 2025 in première en tourt daarna langs theaters in het land.

Onze baarmoeders zijn de meest politieke organen die we hebben. Hoewel de baarmoeder diep in onze buik verborgen zit, lijkt het ook een algemeen eigendom te zijn. Er wordt macht over uitgeoefend, er worden rechten op geclaimd en vooral: iedereen heeft een mening over of en hoe we er gebruik van maken. Dit geldt vooral als het gaat om abortussen en vruchtbaarheidstrajecten zoals IVF. Maar tenzij je ze van dichtbij meemaakt, kun je je nooit voorstellen hoe impactvol deze ervaringen zowel psychologisch en fysiek zijn. De pijn, schaamte of misschien wel vreugde die ze veroorzaken.

Daarom transformeert Battlefield of Dreams het theater tot een vruchtbaarheids- en abortuskliniek waar fictie en realiteit elkaar kruisen. Battlefield of Dreams laat de onzichtbare en ongehoorde verhalen zien over de ‘to be or not to be’s’ die we met ons meedragen. Beide uiteinden van het spectrum, abortus en IVF, worden vanuit verschillende uitgangspunten samen op het podium getoond.

Battlefield of Dreams…

... is het verhaal van vrouwen die wel of niet het recht hebben om te kiezen en alle medische procedures moeten ondergaan.

... is het verhaal van mannen die onmiskenbaar deel uitmaken van het reproductievraagstuk, zowel in de private als in de publieke sfeer; als slachtoffers van het systeem en als daders van datzelfde systeem.

... is het verhaal van de (gender)queers die belangrijke en nieuwe perspectieven op deze kwestie introduceren en onze interpretaties van ouderschap aanscherpen.

Battlefield of Dreams is een (muziek)theatervoorstelling, documentaire en opera in één. Met zowel vrouwelijke, mannelijke als niet-binaire artiesten van verschillende leeftijden en culturele achtergronden creëren we een voortdurende ‘circle of life’.

Credits

Concept en regie: Floor Houwink ten Cate
Compositie: Annelinde Bruijs
Libretto: Floor Houwink ten Cate & Annelinde Bruijs
Performers: Nastaran Razawi Khorasani, Lisa Verbelen, Princess Isatu Hassan Bangura, Suzan Boogaerdt, Annelinde Bruijs, e.a.
Documentaire: Joy Wielkens, Marlies Heuer, Joris Smit, Quirine Tordoir, Petra van der Meulen, Nina van den Berg, e.a.
Programmamaker: De Balie