In battlefield of dreams zoeken we antwoorden op één van de grootste existentiële vragen van deze tijd: to reproduce or not to reproduce? Theatermaker Floor Houwink ten Cate en schrijver Brecht De Backer bouwen het theater om tot een fertiliteits- en abortuskliniek waar fictie en realiteit elkaar kruisen en waar de vaak onzichtbare verhalen getoond worden die we ons hele leven met ons meedragen en onze identiteit deels vormgeven.
Tijdens Floors eerdere maakprocessen, viel het haar steeds vaker op hoeveel het in de studio, coulissen, kleedkamers en op kantoor ging over kinderen. Voor sommigen ging alles vanzelf, voor anderen was het een race tegen de klok. Gewenste kinderen werden verloren, zwangerschappen afgebroken, eitjes ingevroren. Sommigen gingen nieuwe relationele constructies aan en werden co- of bonusouder, anderen werden wensouder, en er waren mensen die kozen voor een leven zonder kinderen en in vrijheid. “De verhalen speelden overal, maar we schroomden het er collectief over te hebben, uit angst voor het kwetsen van anderen of het zelf gekwetst of veroordeeld worden. Dit is een poging het onderwerp ‘kinderen’ open te breken opdat we elkaar leren dragen,” aldus Floor.
In vier verschillende avonden vertellen we radicaal eerlijk over (on)gewenst kinderloos zijn, vruchtbaarheidstrajecten en abortussen. Maar ook over de mogelijkheden, kansen, en nieuwe vormen en interpretaties van ouderschap. battlefield of dreams zijn de verhalen van vrouwen die inmiddels baas in eigen buik zijn, van mannen die onvermijdelijk onderdeel zijn van het reproductievraagstuk en van (gender)queers die de heersende interpretaties van ouderschap scherpstellen én bevragen wat het dan precies betekent ‘moeder’ of ‘vader’ te zijn.
Theatrale conventies gaan in battlefield of dreams fundamenteel op de schop. Dit is geen voorstelling, maar een experimenteel event vol opera, documentaire, performance, lezing, debat en open mic. Elke avond zijn er verschillende spelers, schrijvers, wetenschappers, filosofen en artsen aanwezig die antwoorden zoeken op deze vleesgeworden to be or not to be. battlefield of dreams is een ode aan onze zelfbeschikking, vrijheid en scheppingskracht, en ontleedt tegelijkertijd de grenzen van de maakbaarheid van ons bestaan.
sprekers 7 maart: zelfbeschikking, abortus en taboe
Met verloskundige en wetenschapper Bahareh Goodarzi en wetenschapper Jenneke van Ditzhuijzen praten we over zelfbeschikking, de toegankelijkheid van zorg en abortus. Bahareh spreekt zich uit voor de gelijke toegang tot zorg voor iedereen en het belang van zelfbeschikking. Jenneke doet onderzoek naar abortus en ongewenste zwangerschap, taboes en eigen regie.
sprekers 8 maart: over mythes en verlangens
Filosoof Suzanne Roes raakte gefascineerd door de sociale mythes die onze kinderwens omringen: zoals rammelende eierstokken, of het diepgewortelde idee dat mensen spijt krijgen als ze geen kinderen willen – laat staan als ze overgaan tot sterilisatie. Sara Coster is kinderwenscoach (en bestuurslid van stichting Meer dan Gewenst) en ondersteunt mensen die single, lesbisch, homo of bi zijn en een kinderwens hebben. Wat kom je allemaal tegen als je een alternatieve weg moet kiezen?
sprekers 9 maart: ethische dilemma’s
Vergaande kinderwensen zorgen voor ethische dilemma’s. Want nu er steeds meer kan en mag, vragen artsen, ethici en juristen zich af: hoe ver moet en kan je gaan voor een wens? En wanneer zie je iets als leven? Wat is waardigheid in bijvoorbeeld een IVF-traject? Met gynaecoloog Marieke Schoonenberg en rechtsfilosoof Britta van Beers.
sprekers 11 maart: in het belang van het kind
Met schrijver Peter Zantingh spreken we over de keuze voor vaderschap. In hoeverre mag je als vader meepraten over een kinderwens, en wat moet je met die kinderwens in het licht van de klimaatcrisis? En met rechtshistoricus en mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen onderzoeken we zelfbeschikking, termijngrenzen, het recht op leven en het belang van toegankelijke abortuszorg.
Concept en regie: Floor Houwink ten Cate
Research en teksten: Brecht De Backer
Compositie: Annelinde Bruijs
Scenografie: Floor Houwink ten Cate en Varja Klosse
Lichtontwerp: Varja Klosse
Camera, geluid, licht (docu): Niels van Koevorden
Set (docu): Hanna van der Haar
Montage (docu): Lot Rossmark
Camera- en lichtassistent & data handling (docu): Niels Lokhorst
Programmamakers: Marije Ligthart & Machteld Vinkenborg (Brainwash)
Van en met (bijdragen van): Annelinde Bruijs (live), Charlie Chan Dagelet (live), Brecht De Backer (live), Floor Houwink ten Cate (live), Serin Utlu (live), Nina van den Berg (docu), Harpo ’t Hart (docu), Absaline Hehakaya (docu), Marlies Heuer (docu), Petra van der Meulen (docu), Joris Smit (docu), Quirine Tordoir (docu), Joy Wielkens (docu)
Co-productie: Floor Houwink ten Cate / Frascati Producties en Theater Utrecht
Ondersteund door: BankGiroLoterij Fonds ikv Frascati Issues 2023 & Stichting Melanie
Met dank aan: Helmut D. Lethe jr., Evgenia Brendes, Lola Smit, Abke Haring, Rebekka Wörmann, Berthe Spoelstra, Rens Christiaansen, Akelei Loos