We zijn verhuisd. Het is echt. Neergestreken op de Boorstraat.
zaterdag 03 mei 2025
We zijn verhuisd. Het is echt. Neergestreken op de Boorstraat. Het is niet alleen een praktische verhuizing, een adreswijziging, maar een verhaal. En een voorstel: om het anders te gaan doen. Waar we veel over schreven – zelfs al voordat deze plek in zicht was – maar waar we nu van gaan uitvinden, wat het écht is. We gaan het nu dóen. Het goede aan verhuizen is dan ook dat niets meer vanzelfsprekend is. Of hoeft te zijn.
In ons zit geschiedenis. Als gezelschap. Als mensen. Net als in dit huis. Sommige delen nemen we mee, andere laten we los of veranderen. Iemand schreef als reactie op ons persbericht, hoe onze beweging een waardige follow-up is van alle huizen vóór ons en alle huizen die er (nog) niet mochten zijn.
Ik heb lang gezegd dat ik van instituten houd. Van de theaters, de gezelschappen, de productiehuizen, de musea. Dat ik graag kritisch op ze ben, maar altijd van binnenuit. Tegelijkertijd ben ik de afgelopen jaren instituten gaan zien als tijdelijke samenscholingen van mensen. Dat we tijdelijk – zoals in een choreografie – samenkomen, een beeld neerzetten. Dat het nooit voor eeuwig is, of eeuwig dezelfde vorm heeft. Het verandert steeds. Verdwijnt soms. En dan duikt het ergens anders, in een nieuwe samenstelling, weer op. In dat opzicht verschilt het “maken” van een instituut niet zo veel van theatermaken. We nemen ze alleen serieuzer, alsof ze wel voor altijd zijn.
Ik geloof dat instituten vloeibaar moeten zijn. Dat we ze af kunnen breken om ze zorgvuldig weer opnieuw (en anders) op te bouwen. Soms is de oorzaak rampzaliger, dan worden ze afgebroken door iets van buitenaf. Juist dan is het aan ons om te zien wat we met de brokstukken opnieuw bouwen. Onze eigen brokstukken, én die van een ander. Ook die kunnen we onder onze hoede nemen het nieuwe huis in.
Dus naast dat ik van instituten houd, houd ik nog meer van de mensen. Zij maken het instituut, zij zijn de beweging. Wij - jij en ik, wij allemaal, van performer tot technicus tot toeschouwer - zijn die beweging.
“Wie alleen is, verliest altijd”, wat Vincent Van Gogh zei toen hij schreef over het opzetten van een huis voor kunstenaars in Zuid-Frankrijk, gaat volgens mij hierover. Samen kunnen we iets neerzetten, wat je alleen niet kan. Omdat je een instituut, een beweging, nooit alleen kunt zijn.
Het goede aan verhuizen is dat niets meer vanzelfsprekend hoeft te zijn. We strijken neer op de Boorstraat omdat ik geloof dat het anders kan – een BIS gezelschap, theatermaken, kunst in de wereld zetten. En dat het anders moet, in deze tijd. Dat we midden in de wereld gaan staan. De deuren open zetten, elkaar ontmoeten. Dat we hier een bruisend hoofdkwartier neerzetten waar vanuit we de stad en het land ingaan, de wereld overvliegen en aan ons verbinden.
De wereld overvliegen? Ja. Figuurlijk dan. Met trots presenteren we dan ook de wereldpremières van twee van onze voorstellingen op het internationale Kunstenfestivaldesarts in Brussel. Navigerend tussen de afkeer en fascinatie voor mannelijke machtsdynamieken, legt Carolina Bianchi in haar performance The Brotherhood connecties bloot tussen misogynie, seksueel geweld en de theaterwereld. In FRANK – van Frankenstein – onderzoekt Cherish Menzo de figuur van het monster: Voorbij een uitsluitend fysieke of visuele weergave, bestudeert ze het monsterlijke als een belichaming van overtuigingen en narratieven die ons beangstigen en doen gruwelen, maar ons ook fascineren.
Juist nu is het belangrijk om over grenzen heen te kijken, onze blik te verruimen, te verleggen. Om te zien dat we onderdeel zijn van een groter geheel, voorbij landsgrenzen, en daar actief voor gaan staan als Centre for Performing Arts. Om de gevestigde manier van kijken en denken te bevragen: voorbij zoals we het altijd doen. Om verhalen uit te wisselen, en elkaar misschien juist te vinden in dat wat net anders is. En dat dan weer mee terug te nemen.
Opdat we elkaar telkens opnieuw blijven vinden. Want een beweging ben je nooit alleen.
Deze brief aan publiek van Anne Breure is afkomstig uit de nieuwsbrief. Wil je maandelijks updates ontvangen? Meld je aan via het aanmeldformulier onderaan de homepage.