Over de voorstelling

Immens van regisseur Casper Vandeputte en acteur Vincent van der Valk is een muzikale, filosofische en humoristische solo geïnspireerd op het werk en leven van Friedrich Nietzsche. Acteur Vincent van der Valk duikt in de rol van een funky straatmuzikant, een kritische predikant. Hij grapt met het publiek, hij zingt, hij danst. Soms komt zijn verbeelding tot leven en staat er plots een groot koor achter hem dat in volmaakte harmonie zijn hartenkreten meerstemmig meezingt. “Deze theatrale solo moet voelen als een duik in het ijsbad als je net uit de sauna komt” aldus de makers. Immens gaat in juni in première op Oerol en is daarna op diverse zomerfestivals te zien, in het najaar volgt een zalentournee.

Casper Vandeputte en Vincent van der Valk schrijven samen de teksten voor Immens. Van der Valk componeert ook zelf de muziek: een mengeling van funk en meeslepende Wagneriaanse opera (Nietzsche en Wagner zijn heel belangrijk voor elkaar geweest), die hij samen met een koor live ten gehore zal brengen.

Immens
Immens
Immens
Immens

Nietzsche – de filosoof met de hamer
De twee makers vinden elkaar in hun gedeelde fascinatie voor het gedachtengoed van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche. Nietzsche werd ook wel ‘de filosoof met de hamer’ genoemd, omdat hij alles waarvan algemeen werd aangenomen dat het waar was, opnieuw bevroeg, en vaak verbrijzelde. Volgens Nietzsche moet ons leven een zekere grootsheid en intensiteit bezitten. Hij was altijd op zoek naar de waarheid. In zijn voetsporen gaan Vandeputte en Van der Valk onderzoeken hoeveel waarheid zij aankunnen.

Over de makers
Casper Vandeputte maakte de afgelopen jaren levendige, maatschappelijk geëngageerde voorstellingen zoals The Summer of ’96 op Oerol, Bloedlink bij NTjong/DOX en in 2017 de voorstelling The Family bij Theater Utrecht, over een onaangepaste familie, gebaseerd op de beruchte theaterserie van Lodewijk de Boer. Deze was drie maanden lang te zien in De Paardenkathedraal. Vincent van der Valk speelde bij Theater Utrecht o.a. de hoofdrollen in Platonov en Caligula van regisseur Thibaud Delpeut. Hij werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor zijn rol in de film Gluckauf en won de Arlecchino voor beste mannelijke bijrol in de voorstelling Angels in America van Toneelgroep Oostpool. Van der Valk schrijft literatuur (DasMag), televisie (Fenix) en toneel (Orkater, Naomi Velissariou). Immens wordt voor Vincent en Casper hun achtste samenwerking die al op de toneelschool begon.

Achtergrond
In de zomer van 2018 kon je Vincent van der Valk en Casper Vandeputte tijdens Oerol al tegenkomen op Terschelling, toen zij een voorstudie deden voor Immens. Zij doken met elkaar het repetitielokaal in en schreven dagelijks nieuwe scènes die zij buiten in de open lucht speelden voor het publiek. Daar ontstond het personage dat de ideale spreekbuis bleek om het Nietzscheaanse gedachtegoed over te brengen.

Credits

tekst: Casper Vandeputte en Vincent van der Valk
regie: Casper Vandeputte
spel en muziek: Vincent van der Valk
arrangeur: Boudewijn Ruigrok
muzikale adviezen: Thibaud Delpeut
repetitor: Ruben Smits
decor- en lichtontwerp en fotografie: Julian Maiwald
kostuumontwerp: Rebekka Wörmann
technische productie en lichtontwerp: Mart Hielema
geluidstechnisch ontwerp: Sander van der Werff
hoofd productie & techniek: Ad van Mierlo
productieleiding: Paulien van der Avoird

Lees meer