Immens

Nietzsche is waar – een overdonderend muzikaal hersenspinsel

Immens is een muzikale, filosofische en humoristische voorstelling, geïnspireerd op het gedachtengoed van Friedrich Nietzsche: de filosoof met de hamer. Waar zit de schoonheid in zijn ideeën? En, waarin schuilt het gevaar? Regisseur Casper Vandeputte en acteur Vincent van der Valk schreven een prijswinnende tekst en maakten een muziektheatersolo waarin ze onderzochten hoeveel waarheid een mens kan verdragen.

Van der Valk duikt in de rol van funky straatmuzikant Fritz die sinds kort bezig is om eerlijk, echt eerlijk te zijn. Hij grapt met het publiek, hij zingt, hij danst. Plots komt zijn verbeelding tot leven en zingt het koor zijn hartenkreten meerstemmig mee. Van der Valk componeerde de muziek, die varieert van electrofunk tot Wagneriaanse opera. Immens ging 14 juni 2019 in première op Oerol en was daarna te zien in de zaal tot en met november 2019. In september 2020 werd Immens geselecteerd voor de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2020 als één van de beste voorstellingen van het seizoen. Nu, na tientallen afgeladen avonden, komt Fritz weer terug!

Een overdonderend muzikaal hersenspinsel
De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche werd ook wel ‘de filosoof met de hamer’ genoemd, omdat hij alles wat tot dan toe voor waarheid werd aangenomen, consequent omverwierp. Volgens Nietzsche moet ons leven een zekere grootsheid en intensiteit bezitten. Misschien wel zijn bekendste uitspraak – ‘God is dood’ – heeft tot op de dag van vandaag een grote weerslag op ons leven. Casper en Vincent zijn gefascineerd door zijn gedachtengoed en door het gevaar dat inherent aan zijn ideeën verbonden is. “Zonder dat het stuk allemaal actuele politieke componenten heeft, gaat de voorstelling wel degelijk over deze tijd. Want in al zijn gekheid en radicaliteit, is Nietzsche op een bepaalde manier ook de filosoof van alle waanzin die we nu zien. Hij is niet alleen de filosoof van mij als theatermaker, maar ook van een politicus als Donald Trump. Dat vind ik ontzettend spannend” aldus Casper Vandeputte.

Casper Vandeputte en Vincent van der Valk wonnen in september 2020 de Toneelschrijfprijs voor hun tekst van Immens. Het tekstboekje is te koop in onze webshop.

Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald
Foto: Julian Maiwald

Over de makers
Casper Vandeputte maakte de afgelopen jaren levendige, maatschappelijk geëngageerde voorstellingen als The Summer of ’96 op Oerol, Bloedlink bij HNTjong/DOX en The Family en Quake bij Theater Utrecht. Hij zoekt in zijn voorstellingen naar vurige emotie, humor en ontroering. Voor Bloedlink ontving Vandeputte de Zilveren Krekel 2018. Onder het pseudoniem Simon Caspers schreef hij, samen met Martijn Simons, het boek Destiny.

Vincent van der Valk speelde bij Theater Utrecht o.a. de hoofdrollen in Platonov en Caligula. Hij werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor zijn rol in de film Gluckauf en won de Arlecchino voor zijn rol in Angels in America van Toneelgroep Oostpool. Van der Valk schrijft literatuur (DasMag), televisie (Fenix) en toneel (Orkater, Naomi Velissariou). Immens is het zevende theaterproject dat Vincent en Casper samen maken.

In de media
-RECENSIE - Het Grote Recensieboek
"Van der Valk begint aan een tour de force"
-RECENSIE Het Parool - over OEROL
"Een fysieke en emotionele krachttoer"
-INTERVIEW Oerol vriendenkrant
Casper Vandeputte: Die zucht naar avontuur
Credits

Tekst: Casper Vandeputte en Vincent van der Valk
Regie: Casper Vandeputte
Compositie en spel: Vincent van der Valk
Dramaturgie: Joris van der Meer
Arrangementen: Boudewijn Ruigrok
Dirigent: Ruben Smits
Muzikale adviezen: Thibaud Delpeut
Decor- en lichtontwerp en fotografie: Julian Maiwald
Kostuumontwerp: Rebekka Wörmann
Technische productie en lichttechniek: Thomas Lloyd & Mart Hielema
Geluidsontwerp en -techniek: Sander van der Werff
Techniek: Thomas Lloyd
Productie: Esmee Rendering

Koor (herneming 2023)
Sopranen: Kirke Mulders, Laura Davies, Margreet te Wierik, Martine de Bruin, Simone Slootbeek.
Alten: Loes Burger, Marieke Verheijden, Sandra de Bree, Ellen Fliers, Liesbeth Kuyvcenhoven.
Tenoren: Christiaan Herrewijn, Fred Schouten, Joris van der Meer, Timo Zuidema, Daniel Haug.
Bassen: Aad Gordijn, Joep de Bont, Maarten Loffler, Paul Licht, Willem Brouwer, Wout Zinkstok.

Koor (herneming 2020)
Sopranen: Simone Slootbeek, Laura Davies, Lisa van den Burg, Kirke Mulders & Maike Flick.
Alten: Marieke Verheijden, Loes Burger, Sandra de Bree, Martijn Tubbergen & Annemieke Alberts.
Tenoren: Timo Zuidema, Bas Keuning, Henk van Ziel, Christaan Herrewijn & Joris van der Meer.
Bassen: Joep de Bont, Paul Licht, Aad Gordijn & Maarten Löffler.

Koor
Sopranen: Anneke van Zeijl, Dagmar de Vries, Elise te Kaat, Kirke Mulders, Davies, Lisa van den Burg, Lucienne Visser, Maike Flick, Margreet te Wierik, Marianne Stadlander, Marleen Okma, Martine de Bruin, Simone Slootbeek, Tonny Bloo, Willemijn Maandag, Wilma Vroege
Alten: Adrieke van Herk, Annemieke Alberts, Ellen Fliers, Hennie Roelvink, Johanneke Klaassens, Karin Calor, Loes Burger, Marieke Verheijden, Marjon Moed, Martijn Tubbergen, Merle Carvalho, Sandra de Bree, Yvonne Prins, Liesbeth Kuyvenhoven, Caroline Barnhard, Yvonne Timmer, Marianne van Ziel
Tenoren: Fred Schouten, Joris van der Meer, Kees den Hartogh, Robbert van Dijk, Roman Brasser, Tim Schouten, Timo Zuidema, Bas Keuning, Paul Francken, Christiaan Herrewijn, Cor van Ingen, Henk van Ziel
Bassen: Geert van Beek, Maarten loffler, Rowan Kievits, Toine van Roessel, Willem Brouwer, Wout Zinkstok, Ward Poppen, Paul Licht, Joep de Bont, Aad Gordijn

Actueel