Theater Utrecht wint Toneelprijs en Regieprijs

maandag 12 september 2016

Afgelopen zondag werden tijdens het Gala van het Nederlands Theater de Toneelprijzen uitgereikt. Theater Utrecht kon al rekenen op twee nominaties: Ilke Paddenburg voor de Colombina (de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke ondersteunende rol) en Hein van der Heijden voor de Arlecchino (de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke ondersteunende rol) voor hun rollen in Een soort Hades.

Ilke Paddenburg zag haar nominatie verzilverd worden. Maar daar bleef het niet bij. De Nederlandse Toneeljury zag in Thibaud Delpeut’s regie van Een soort Hades de meest indrukwekkende regieprestatie van het jaar, waarvoor hij de Regieprijs 2016 toegekend kreeg.

Uit het juryrapport: “De zoektocht van de mens naar duiding en zingeving, een thema dat Delpeut vaker aangrijpt, slaat in Een soort Hades genadeloos over op de toeschouwers. In de portretten van allerlei bewoners van een psychiatrisch ziekenhuis raken we onze grip volledig kwijt op wat waar is en wat niet. We moeten ons overgeven aan het wereldbeeld, en het levenstempo van deze ‘anderen’ op het toneel.”