Uitgesproken Brieven

Beluister beroemde liefdesbrieven voorgelezen door acteurs van Theater Utrecht

Op vrijdag 13 maart 2020 stond de opening van de Nieuwe Bibliotheek Neude gepland, maar deze ging door de coronacrisis niet door. Je kunt ons programma Uitgesproken Brieven daarom online beluisteren. Acteurs van Theater Utrecht lezen zes beroemde, veelzeggende, hartbrekende en vooral liefdevolle brieven voor.

Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij

Je zult nooit ver weg zijn | Marina Tsvetajeva aan Rainer Maria Rilke (1926-1927)
Luister hieronder naar de brief 'Je zult nooit ver weg zijn' voorgedragen door actrice Claire Bender.

Rainer Maria Rilke (Praag) en Marina Tsvetajeva (Moskou) hebben elkaar nooit persoonlijk ontmoet, maar onderhielden een korte, acht maanden durende, intense briefwisseling met elkaar. Ze werden in 1926 per post aan elkaar voorgesteld door de dichter, schrijver en componist Boris Pasternak. Marina noemde Rainer ‘de ware incarnatie van de poëzie.' Hun liefde kreeg geen kans, want nog datzelfde jaar, 29 december, stierf Rainer aan leukemie. Twee dagen na zijn dood begon Marina aan een laatste brief aan hem, die nooit verstuurd is.

Ik ben verschrikkelijk verliefd op je | James Schuyler aan John Button (voorjaar 1956)
Luister hieronder naar de brief 'Ik ben verschrikkelijk verliefd op je' uitgesproken door acteur Vincent van der Valk.

De Amerikaanse James Schuyler belandde na een problematische jeugd en een reeks van geestelijke inzinkingen in een psychiatrische inrichting in New York. Hij schreef poëzie en ontving de Pulitzer Prize voor zijn bundel The Morning of the Poem. Hij schreef veelvuldig brieven met de schilder John Button op wie hij verliefd was geworden.

Ik heb een oogje op u | Simon Fallowfield aan Mary Foster (29 nov 1866)
Luister hieronder naar de brief 'Ik heb een oogje op u' uitgesproken door acteur Tim Linde.

Simon Fallowfield was een boer van middelbare leeftijd in het Engelse dorpje Middlesmoor. In deze brief doet hij een huwelijksaanzoek aan een jonge vrouw uit het dorp, Mary, die hem regelmatig was opgevallen. Het zal geen verrassing zijn dat Mary niet inging op dit onpersoonlijke aanbod.

Wat goed is loopt niet zomaar weg | John Steinbeck aan Thom Steinbeck (10 nov 1958)
Luister hieronder naar de brief 'Wat goed is loopt niet zomaar weg' voorgedragen door acteur Bram Gerrits.

De Amerikaanse John Steinbeck geldt als grootheid in de wereld van de fictie. In 1962 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Als hartstochtelijk brievenschrijver onderhield hij briefwisselingen met de meest uiteenlopende mensen, waaronder de president van Amerika. Zijn beste en meest waardevolle brief schreef hij aan zijn veertienjarige zoon Thom die destijds op een kostschool zat en verliefd was geworden op een meisje. John geeft hem vaderlijk advies.

Vanavond voel ik me gelukkig | Anne Lindbergh aan Charles Lindbergh (2 juli 1944)
Luister hieronder naar de brief 'Vanavond voel ik me gelukkig' voorgedragen door actrice Claire Bender.

De Amerikaanse vliegenier en schrijfster Anne Morrow Lindbergh schreef deze brief aan haar man Charles Lindbergh, luchtvaartpionier, de eerste piloot die non-stop over de Atlantische Oceaan vloog. Ondanks hun turbulente huwelijk, Anne en Charles hadden beide buitenechtelijke verhoudingen, Charles had verschillende kinderen bij andere vrouwen en hun zoontje werd gekidnapt en vermoord, hield hun huwelijk stand tot aan de dood van Charles in 1974. De rechtszaak over de moord kreeg bijzonder veel media-aandacht.

Ik huil en huil en huil | Nadjezjda Mandelstam aan Osip Mandelstam (22 okt 1938)
Luister hieronder naar de brief 'Ik huil en huil en huil' uitgesproken door acteur Vincent van der Valk.

Osip Mandelstam, een van de grootste Russische dichters van de twintigste eeuw, werd in de jaren dertig tot tweemaal toe gearresteerd naar aanleiding van zijn satirische gedichten over Stalin. Hij werd naar een werkkamp gestuurd waar hij uiteindelijk overleed. Zijn vrouw Nadjezjda, die verbannen werd, schreef in 1938, twee maanden voor zijn dood, deze brief aan hem.

Team
Actueel