La Musica 2 door Theaterblog van bezoeker Jelle Landa (8 dec 2016)

Theaterblog van bezoeker Jelle Landa (8 dec 2016) -

Een achtbaan van gedachten en emoties

Een achtbaan van gedachten en emoties

Door Jelle Landa
Theater aan het Spui, Den Haag

Een kaal toneel. Geen decor, alleen een soort kiosk waarin de muzikanten van het Rosa Ensemble de voorstelling instrumentaal ondersteunen. Ariane Schluter en Peter Blok spelen een voormalig stel dat elkaar drie jaar na hun scheiding weer treft. Er is geen actie, geen handeling. Ze voeren een gesprek.

Gesprekken in toneelstukken zijn vaak heel kunstmatig. De personages spreken fraaie volzinnen uit, houden heldere betogen, hebben vloeiende dialogen. Zo praat je ‘in het echt’ nooit met iemand. Maar als er goed geacteerd wordt, ervaar je zo’n voorstelling toch als levensecht.

In La Musica 2 is het gesprek veel natuurgetrouwer. Er zijn stiltes en half afgemaakte zinnen. De man en de vrouw geven antwoord op vragen die niet gesteld zijn en geen antwoord op vragen die wel gesteld worden. Ze spreken af en toe vooral tussen de regels door en springen regelmatig van de hak op de tak . Ze spreken dingen uit die ze tijdens hun huwelijk nooit gezegd hebben. Soms praten ze neutraal en zakelijk, dan weer steken er emoties de kop op. Dan is er boosheid, genegenheid, pijn, hartstocht, verdriet, liefde. Er zijn verwijten en mooie herinneringen. De personages zijn allebei in gevecht met zichzelf: aan de ene kant weten ze heel goed waarom ze indertijd een eind hebben gemaakt aan hun huwelijk (“Van alle dingen die zijn afgelopen, is er niets zo definitief afgelopen als dit”), aan de andere kant kunnen ze dat einde niet accepteren en elkaar niet loslaten. Het kan haast niet anders of elke toeschouwer herkent wel dingen uit zijn eigen leven.

Ik vind dat Schluter en Blok deze achtbaan van gedachten en emoties heel knap spelen en ik vind ook dat de tekst heel knap geschreven is. Ik was na afloop onder de indruk en moest het stuk even laten bezinken om tot mezelf te komen.

Tekst: Marguerite Duras
Regie: Thibaud Delpeut
Spel: Ariane Schluter en Peter Blok
Muziek: Rosa Ensemble

Bron: http://www.theaterblog.jelle201.nl/?p=1403