Over de voorstelling

In oktober 2020 wordt de programmering voor de tweede helft van het seizoen (voorjaar 2021) samen met de theaters opnieuw bekeken.

Theater Utrecht presenteert met DOING HAMLET een uitdagende nieuwe visie op het stuk der stukken: William Shakespeares ‘Hamlet’. Thibaud Delpeut regisseert, met in de titelrol acteur Vincent van der Valk. Ze herschrijven samen het stuk en creëren een nieuwe oorspronkelijke muzikale compositie. DOING HAMLET is een ensemblestuk gevlochten langs het maak- en repetitieproces van een acteur en zijn regisseur. Wat is schijn en wat is werkelijkheid, wat is regie en wat is het stuk? Wat is van de acteur en wat van het personage?

Kun je ‘Hamlet het stuk’ spelen zonder ‘Hamlet’ te doen? En hoe zit dat met die zo geprezen universele geldigheid? Hamlet is een man, maar zou hij als vrouw minder vastgelopen zijn? En als zij zwart was, zouden we dan ook al zo lang naar haar hebben geluisterd? Als we een robot zouden aanleren Hamlet te zijn; zou die robot dat dan overleven? Theater Utrecht repeteert eerst het stuk aan flarden en presenteert dan een groots geënsceneerde, muzikale voorstelling over het reparatieproces. Na Platonov (2018), Caligula (2014 en 2019) en Een soort Hades (2015) is DOING HAMLET voor Delpeut en Van der Valk een logisch vervolg van hun samenwerking.

Foto: Jenneke Boeijink en Benning & Gladkova
Foto: Jenneke Boeijink en Benning & Gladkova
Foto: Jenneke Boeijink en Benning & Gladkova

Het verhaal

In DOING HAMLET vallen de individuele werkelijkheid en gezamenlijke fictie van een regisseur en een acteur onverhoopt samen. De vraag ‘zijn of niet zijn’ wordt tot ‘zijn én niet zijn’ als het leven van regisseur Arthur afbrokkelt. Terwijl hij in het oog van de storm vertwijfeld de onttakeling gadeslaat, raken het repetitieproces van zijn Hamlet-productie en de levens van de makers steeds verder met elkaar verknoopt. Mark, de nieuwe belofte van het moderne theater, verliest op zijn beurt al zijn zekerheden en overtuigingen als hij oog in oog komt te staan met Hamlet en verstrikt raakt in de complexen van zijn regisseur.

Credits

Regie: Thibaud Delpeut
Spel: Vincent van der Valk en anderen
Tekst en muziek: Thibaud Delpeut en Vincent van der Valk

Lees meer