Standplaats Utrecht

Standplaats Utrecht: nieuwe plek voor talentontwikkeling van podiumkunstenaars
Een gezamenlijk initiatief van Het Huis Utrecht, Theater Utrecht, SPRING Performing Arts Festival, DOX en Het Filiaal

Utrecht krijgt een broedplaats voor een nieuwe generatie podiumkunstenaars. Standplaats Utrecht is een gezamenlijk initiatief van Het Huis Utrecht, Theater Utrecht, SPRING Performing Arts Festival, DOX en Het Filiaal theatermakers in samenwerking met SWK030. Met als basis Fort Blauwkapel, op de grens van Overvecht en de binnenstad, werken deze instellingen nauw samen aan een divers en vernieuwend makersklimaat. De komende drie jaar krijgt Standplaats Utrechts financiële ondersteuning van de gemeente Utrecht. “Met deze impuls onderstrepen we de waarde van talentontwikkeling voor de stad en willen we nieuwe makers voor de stad behouden. Zo bouwen we samen aan een veelzijdig en vernieuwend podiumaanbod, en nemen we als gemeente onze verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van jong talent.” aldus Kees Diepeveen, wethouder Cultuur in Utrecht.

Ruimte voor ontwikkeling
Makers kunnen in Standplaats Utrecht een tweejarig traject volgen. Zij kunnen andere makers ontmoeten, hun werk ontwikkelen en dat op nieuwe manieren verbinden met de stad. Dat alles vanuit een eigen locatie op Fort Blauwkapel. Daarbij kunnen ze gebruik maken van de diverse faciliteiten en brede kennis van de culturele instellingen in de stad. Op die manier bouwt deze nieuwe generatie kunstenaars snel aan hun eigen netwerk in de stad, van waaruit zij een zelfstandige beroepspraktijk kunnen opbouwen. ”Met de start van Standplaats Utrecht kunnen we in gezamenlijkheid werken aan een ontwikkeling die ook door het Rijk omarmd en medegefinancierd kan worden. Dit om Utrecht als stad van makers op de kaart te zetten”, aldus Cobie de Vos, directeur Het Huis Utrecht.

Eerste lichting
De komende maanden treffen de initiatiefnemers voorbereidingen voor de komst van de eerste lichting makers. Jaarlijks worden drie tot vier makers geselecteerd op basis van een eigen ontwikkelplan en hun binding met Utrecht. In de samenstelling van de groep zijn verschillende artistieke disciplines en (culturele) diversiteit een voorwaarde.