Hein van der Heijden en Ilke Paddenburg genomineerd voor Toneelprijzen

vrijdag 03 juni 2016

Juryvoorzitter Ferry Mingelen maakte vandaag namens de Nederlandse Toneeljury de allerlaatste nominaties voor de VSCD Toneelprijzen bekend in het AVROTROS-radioprogramma Opium op 4. Hein van der Heijden is genomineerd voor de Arlecchino en Ilke Paddenburg voor de Colombina.

Genomineerd voor de Arlecchino (prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol)

Hein van der Heijden voor zijn rol in Een soort Hades van Theater Utrecht
De jury: “Nog lang nadat de acteurs van het toneel zijn, worstel je met de twijfel of de man die Hein van der Heijden speelt nou de schuldige is in dit familiedrama, of het slachtoffer. Indrukwekkend en tot tranen roerend zet hij diepe frustratie neer van een vader die niet in staat is contact met zijn dochter te leggen. Van der Heijden weet een onvoorwaardelijke sympathie op te roepen, zelfs al zou hij schuldig zijn …”

Genomineerd voor de Colombina (prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol)

Ilke Paddenburg voor haar rol in Een soort Hades van Theater Utrecht
De jury: “Ilke Paddenburg speelt de dochter zo kwaadaardig en toch kwetsbaar dat ze je tot het laatste moment in het ongewisse laat of zij slachtoffer is in dit familiedrama óf een meisje met een urgent trauma dat geen andere uitweg weet dan op deze manier haar vader te vonnissen. Haar diepe wanhoop speelt Paddenburg zo concreet dat je het bijna kan vastpakken. Je wilt geen sympathie voor haar krijgen terwijl je dat gevoelsmatig haast wel zou moeten. Prachtig gespeeld.”

Een soort Hades wordt gedurende het Nederlands Theater Festival nog twee maal opgevoerd op zaterdag 3 en zondag 4 september 2016. Op 11 september worden de prijzen uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater.