Theater Utrecht eet taart

donderdag 19 mei 2016

Wij aten vanochtend taart.

Dat zal jullie wellicht verbazen.

Vandaag is het advies van de Raad voor Cultuur op de mat gevallen. Theater Utrecht: 0 euro subsidie. Daaronder staat een bijzonder positief verhaal over onze huidige positie en de plannen voor de toekomst.

Toch heeft de Raad voor Cultuur moeten besluiten onze aanvraag op formele gronden af te wijzen. De eigen inkomsten norm van 23,5 % in de periode 2013-2015 hebben we niet gehaald.

Wij waren hiervan al maanden op de hoogte.

Wij konden, door de doorstart van De Utrechtse Spelen, pas in september 2013 beginnen met de nieuwe plannen. In 2014 werd de eerste grote zaal voorstelling gepresenteerd. De succesvolle voorstelling Een soort Hades was gepland voor 2015, maar toen bleek dat de Stadsschouwburg Utrecht nog in verbouwing was, hebben we het grootste deel van de voorstellingen in 2016 gespeeld. Die inkomsten worden dus niet meegeteld. De eigen inkomsten norm wordt namelijk bepaald over de jaren 2013 t/m 2015.

Daarom hebben we bij het indienen van ons plan voor 2017-2020 de Minister gevraagd gebruik te maken van haar wettelijke bevoegdheid om in dit soort gevallen een uitzondering te maken. Met zo’n helder en complimenteus advies van de Raad voor Cultuur hebben wij er het volste vertrouwen in dat de Minister dit ook doet.

Ons gezelschap is zichtbaar, ondernemend en sterk verankerd in de stad. We bespelen met succes de landelijke podia. In korte tijd leidde dit tot bijvoorbeeld de jury-selectie van Een soort Hades voor het Nederlands Theater Festival 2016.

Wij kijken onverminderd gedreven naar de toekomst. Theater Utrecht leeft.

De komende tijd speelt Re-enactment of the Now van Davy Pieters op locatie in Westbroek. Er zijn nog kaarten.

Thibaud Delpeut, Jacques van Veen en alle medewerkers van Theater Utrecht