Common Ground - 9 jan 2022

zondag 07 november 2021

Theater Utrecht organiseert samen met Museum Catharijneconvent, Welkom in Utrecht en De Voorkamer een bijzonder programma: Common Ground op zondag 9 januari 2022. Het programma omvat een rondleiding door de tentoonstelling 'Maria Magdalena' in Museum Catharijneconvent, een stadswandeling naar theater De Paardenkathedraal, een lunch, een workshop tekenen, fotografie of theater rond de thema’s van deze dag en een borrel.

UPDATE dd 15 november: de dag is ivm de aangescherpte coronamaatregelen verplaatst van zondag 21 november naar zondag 9 januari 2022.

Deelname aan het volledige programma kost 10 euro (inclusief lunch). We nodigen iedereen in Utrecht, vrouwen én mannen, van jong tot oud, van harte uit om hieraan deel te nemen en in contact te komen met andere culturen en nieuwkomers in de stad.

Vrouwen hebben veel met elkaar gemeen, maar krijgen in verschillende culturen vaak andere rollen toebedeeld. Elke rol brengt andere verwachtingen, normen en waarden, vrijheden en beperkingen met zich mee. Als je, vrijwillig of noodgedwongen, moet aarden in een vreemde cultuur is het een enorme uitdaging om je kracht te vinden, je eigenheid te bewaren, om je veilig en gewaardeerd te voelen.

Programma
Zondag 9 januari van 11.00 – 16.00 uur
Kosten: € 10,00 (inclusief entree, lunch, koffie en thee)

11.00 uur – 12.00 uur: Rondleiding Museum Catharijneconvent
12.00 uur – 12.45 uur: Wandeling door de stad naar De Paardenkathedraal
12.45 uur – 13.30 uur: Lunch verzorgd door Common Grounder Maha
13.30 uur – 14.30 uur: Workshops Tekenen / Fotografie / Theater. Ervaring is niet nodig. We delen de deelnemers op de dag zelf in.
14.30 uur – 14.45 uur: Pauze
14.45 uur – 16.00 uur: Plenaire afronding, met aandacht voor het werk van theatermaker Naomi Velissariou van Theater Utrecht in combinatie met een gezellige borrel.

Achtergrond
Maria Magdalena staat symbool voor vrouwen in de wereld. Ook zij kreeg en krijgt verschillende rollen toebedeeld: volgelinge van Jezus, zijn vrouw en moeder van zijn kind, losbandige vrouw, wijze priesteres, apostel der apostelen. Voor het eerst staat zij centraal in een expositie, ontwikkeld en vormgegeven door Museum Catharijneconvent.

Stichting Welkom in Utrecht brengt vluchtelingen die in Utrecht wonen in contact met mensen uit de regio en andersom. En ook De Voorkamer is een ontmoetingsplek waar men met andere culturen in aanraking komt: een plek om erbij te horen en een veilige plek om nieuwe ervaringen op te doen. Door te werken vanuit creativiteit en talent verbinden zij mensen uit onze gemeenschap met diverse culturele achtergronden op een persoonlijk niveau.

In het voorjaar van 2021 werkten Theater Utrecht, Catharijneconvent, Welkom in Utrecht en De Voorkamer al samen aan het project Common Ground. Zeven vrouwen die noodgedwongen een leven opbouwen in een vreemde maatschappij kwamen in Common Ground middels kunst met elkaar in contact. We spraken over de tentoonstelling Maria Magdalena en gingen via beeldende kunst, fotografie en theater in gesprek over de positie van de vrouw in huidige en voorgaande culturen.

Gezamenlijk maakten de vrouwen van de verschillen in hun cultuur een inspiratiebron, in plaats van een bron van wantrouwen of ongemak. Zij nodigen nu ook andere mensen uit de stad uit om deel te nemen aan de workshops! We denken na en gaan in gesprek over de positie van de vrouw, door de eeuwen en culturen heen. De dag wordt begeleid door Birte ten Hoopen, hoofd educatie & publiekswerking van Theater Utrecht en workshopdocenten van het Catharijneconvent.