Over de voorstelling

Onder de vlag van Theater Utrecht gaat de jonge regisseur Espen Hjort een aantal weken in residentie in Het Huis in Utrecht. In dit onderzoekstraject kan hij zich verder ontwikkelen als maker. Espen was als regieassistent betrokken bij Een soort Hades en Hedda Gabler van Theater Utrecht. Vorig jaar presenteerde hij zijn alom geprezen afstudeervoorstelling Hamlet in Theater De Paardenkathedraal. Tijdens zijn vijf weken durende residentie in maart en april 2017 werkt hij aan de solo Goat Song, gespeeld door Mees Borgman. De presentatie voor publiek vindt plaats op maandag 8, dinsdag 9, woensdag 10 en vrijdag 12 mei in Het Huis Utrecht. In het najaar (1 t/m 4 nov) zal er een nieuwe presentatie volgen, ditmaal in De Paardenkathedraal. Goat Song is een voorbereiding op Espens eerste avondvullende voorstelling Casino Nonstop die hij dit najaar presenteert (première 16 sept 2017 De Paardenkathedraal).

Een expeditie op zoek naar de wildernis in ons onszelf
Goat Song is een speelse en poëtische jamsessie op expeditie naar de wildernis in ons onszelf. Wat als je niet langer een mens wil zijn, maar iets anders. Bijvoorbeeld, om maar iets te noemen, een geit. Wat betekent dat? Kan een mens iets anders worden, transformeren? Wat zou je daar voor moeten doen? In de muzikale solovoorstelling Goat Song speelt Mees Borgman (ITs Acteursprijs 2015) een vrouw die zichzelf wil vinden door uit zichzelf te verdwijnen. Voor dit project vertrekt Hjort vanuit zijn jeugdervaringen met het overweldigende Noorse landschap en vakanties vol wandelingen in de bergen. Zijn fascinatie voor de connectie tussen verbeelding en beweging, mens en landschap koppelt hij aan transformatie als een van de basisprincipes van het theater, zowel voor performer als publiek.

Goat Song
Goat Song

Over Espen Hjort
De jonge Noorse regisseur Espen Hjort (1989) studeerde in 2016 af aan de regieopleiding in Amsterdam met zeer geslaagde Hamlet-bewerking. In NRC en De Groene Amsterdammer werd deze voorstelling miraculeus en intrigerend genoemd. Voor Goat Song vertrekt Hjort vanuit jeugdervaringen met het overweldigende Noorse landschap en vakanties vol wandelingen in de bergen. Zijn fascinatie voor de connectie tussen verbeelding en beweging, mens en landschap koppelt hij aan transformatie als een van de basisprincipes van het theater, zowel voor performer als publiek.

“Ik denk dat het hard nodig is om nieuwe manieren van mens-zijn te vinden, om onszelf te begrijpen ten opzichte van de wereld om ons heen, want de consequenties van de tweedeling mens-natuur zijn onaangenaam helder geworden.” Espen Hjort

Over Het Huis Utrecht
Het Huis Utrecht biedt theatermakers de gelegenheid een periode in residentie te gaan. Dit doen zij vanuit de overtuiging dat er binnen de podiumkunsten ook een plek moet zijn voor onderzoek. Tijdens het onderzoekstraject is er naar gelang de wens van makers de mogelijkheid om presentatie momenten te organiseren. Zie ook www.hethuisutrecht.nl.

Credits

Regie: Espen Hjort
Dramaturgisch advies: Marijn Lems
Spel: Mees Borgman
Geluidsontwerp: Marko Ivic
Vormgeving: Sanne Lips
Coaching: Jan Martens
Foto: Geert Goiris
Locatie fotoshoot: Fort bij Vechten

Lees meer